* nu esti perfect si o sa faci greseli din cand in cand. o sa fie momente cand o sa te gandesti ‘bai ce naiba a fost in capul meu?’ si o sa fie momente cand cei din jurul tau o sa te cam ia la 11 metri. poate chiar oameni la care tii. e ok sa fii prost din cand in cand, cu conditia sa-ti treaca.

* nici prietenii tai nu sunt perfecti. dar daca te iubesc, cred in tine, incearca sa te inteleaga (poate nu reusesc mereu dar se straduiesc) si-ti sunt alaturi, atunci pe bune ca asta e mai important decat orice si merita sa le ierti slabiciunile.

* nu toata lumea o sa te placa. ba din contra, s-ar putea ca unii sa nu te placa deloc – nici la prima vedere, nici mai tarziu. nu toti suntem compatibili, ceea ce e firesc si perfect normal.

* oricat ti-ai da interesul si silinta, n-o sa poti vreodata controla totul. e important sa te impaci cu faptul ca cei din jurul tau sunt la randul lor stapanii propriilor destine si ca vor avea momente in care vor lua decizii care tie ti se vor parea cretine. accepta asta, protejeaza-i intr-un fel discret si lasa-i sa traiasca ce au de trait.

* nimeni in afara de tine nu este direct responsabil pentru destinul tau. sincer, asta mi se pare o chestie geniala, nicidecum rea. suntem stapanii absoluti ai vietilor noastre si nimeni nu ne poate obliga sa facem, simtim, iubim sau muncim nimic fara acordul nostru, oricat ne-ar placea noua sa bodoganim poverile vietii. responsabilitatea fata de sine mi se pare cea mai importanta parte a existentei.

* unele chestii nu se vor intampla fara efort. ‘efort’ se traduce prin perioade lungi de somaj/ suferinte in dragoste/ certuri cu prietenii/ refuzuri diverse/ multe altele. le privesti pe toate-n ochi si le invingi, inveti lectia si data viitoare actionezi mai strategic si preventiv. dar nu abandonezi. toate mi se par provocari incitante si ma simt excelent de fiecare data cand cuceresc vreouna din ele.

* e ok sa rupi relatii. fara ca asta sa insemne ca esti un nenorocit fara inima, dar uneori anumite legaturi devin urate. e mai bine si sanatos sa incerci sa inlaturi tot ceea ce e toxic din viata ta, iar uneori asta se va referi la oameni. e ok atata timp cat stii sa lasi in urma o incizie curata.

* n-o sa arati perfect mereu. s-ar putea sa te ingrasi, sa chelesti, sa-ti creasca par pe unde nu trebuie sau din contra sa-ti cada parul de pe unde nu trebuie, sa-ti apara noi alunite pe corp, sa ti se lase tenul. ei, si? ingrijeste-te si radiaza lumina, restul e destul de simplu.

* cartile, muzica si filmele n-o sa te faca neaparat nici mai destept, nici mai calm, nici mai curajos. mai cultivat da, mai informat, mai sprinten la minte. dar n-o sa plaseze niciodata in tine ceva care nu era deja acolo.

* confruntarile sunt bune. sunt verii ceva mai neciopliti al dialogului, dar fac parte din familie si-i important sa-i ai in vizita din cand in cand. spune ce ai pe suflet, nu te teme sa contrazici. e entuziasmant ca exista atatea pareri in lume, argumenteaza si nuanteaza pe cele care te atrag si intereseaza. mai ales nu ceda in fata autoritatii.

* solitudinea e si ea buna. nu e nimic ciudat in a folosi un anumit timp dupa cum poftesti: plimbandu-te, citind, mergand la film sau band o bere in liniste la o terasa. important e sa nu te sperie sa faci din cand in cand anumite chestii fara cineva in jur.

* cu unii oameni o s-o dai in bara, iar cu altii o s-o dea ei in bara cu tine. dar nu merita sa pastrezi ura fata de nimeni. de la un punct incolo, e mai bine sa te impaci cu anumite realitati si cam atat.

* parerile, impresiile, sentimentele si amintirile tale nu vor coincide mereu cu ale vecinilor tai de viata – chiar daca traiti aceleasi experiente. uneori tu vei simti lucurile mai intens, alteori ei. e in regula sa existe un soi de fluctuatie intre voi. n-o lua personal si nu te impacienta, in astfel de chestiuni nu e nevoie de validarea nimanui.

dupa ce vei citi lista aceasta poti sa fi sigur ca intr-un moment oarecare vei incalca cel putin unul din punctele de mai sus. dupa cum ziceam, nu esti perfect si chiar o sa faci greseli din cand in cand. si e ok sa fii ocazional si prost, cu ocazia sa-ti treaca.

PS stiu ca internetul abunda de astfel de pseudo-sfaturi obosite despre cum e bine si minunat sa fi exhilibrat si zen si toate alea, dar stiam ca in ciuda a orice, daca nu-mi transcriu din creier cele de mai sus n-o sa pot adormi neam. o mica satisfactie tot recunosc ca am, puteam sa le copiez lejer de oriunde dar chiar n-a fost nevoie pentru ca le sintetizasem eu. gata, ma duc sa vad ce mi se mai intampla si-n noaptea asta, de o saptamana visez foarte intens si plin.

Advertisements